Jdi na obsah Jdi na menu
 


Shagya-arab

13. 4. 2007

Shagya-arab

Popis a charakteristika:
Polokrevný Shagya se vyznačuje všemi vlastnostmi araba a mnohdy udivuje větší kvalitou a vyhraněnějším typem než současní čistokrevní arabové. Má kvalitnější kostru a více substance než módní plnokreníci. V Bábolně je zvykem ponechjávat stáda klisen doprovázených hřebcem na svobodě a bez dohledu po větší část roku.
Zakládající hřebec, Shagya, byl pověstný krásnou hlavou a jeho potomkové zdědili tuto vlastnost. Profil je výrazně konkávní, nos se zužuje, chřípí je úzké, kůže mimořádně jemná a nozdry široce rozevřené. Velké oči jsou posazeny dalek od sebe a dominují hlavě. Vazba hlavy s krkem umožňuje její neobyčejnou pohyblivost. Krk je elekgantní a klenutý.

Obrazek

Rámec Shagye je identický s rámcem čistokrevného araba a je naprosto charakteristický. Všeobecně je všad Shagya větší, měří do 152 cm a jeho rámec je mohutnější. Shagya vyšlechtěný jako jezdecký kůň má přiměřeně šikmé plece, které přispívá k prostornosti chodů a délce kroku. Kohoutek je výrazný. Hřbet je krátký, mírně konkávní, bedra silná. podobně jako čistokrení arabové, má i Shagya 17 žeber, 5 bederních obratlů a 16 ocasních ( v porovnání s ostatními plemeny, kretá mají 18 - 6 - 18 ). Hlavně proto má vysoce nasazený ocas a výraznou hřbetní linii. Arabský kůň nabyl zlou pověst, že má slabě zadní nohy, po této stránce však nelze plemeno Shagya kritizovat, protože jeho zadní nohy jsou pozoruhodně korektní. Fundament končetim je celkoě kostnatý a suchý. Obvod holemě je málo kdy menší než 19 cm. Kopyta jsou velmi kvalitní a tvrdá a mají dokonalý tvar i velikost. Shagya má podobně jako všichni arabi velmi pěkné chody. Prostorné a prožné jako kdyby se kůň pohyboval na prožinách.

Obrazek

Ve zbarvení přivažují bělouši ale vyskytují se všechny barvy arabského koně. Napřiklad vynikající O´Bajan XIII, nazývaný ,,Čená perla Maďarska" a jeho syn, hřebci v Bábolně po 2.světové válce, byli černí což je u araba nejvzácnější barva.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář